Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţi

Republica Moldova îşi consolidează cooperarea cu Conferinţa de la Haga de Drept Internaţional Privat

Republica Moldova îşi consolidează cooperarea cu Conferinţa de la Haga de Drept Internaţional Privat
19 martie 2019, Chişinău – Republica Moldova este singura ţară din cele 117 de state-părţi la Convenţia de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, care, suplimentar implementării cu succes a serviciului e-apostila, dispune de un sistem on-line de verificare a autenticităţii apostilelor semnate electronic, prin intermediul portalului www.apostila.gov.md. Declaraţia a fost făcută de către secretarul general al Conferinţei de la Haga de Drept Internaţional Privat (HCCH), Christophe Bernasconi, în cadrul întrevederii cu secretarul de stat al MAEIE, Carolina Perebinos.

Cei doi oficiali au trecut în revistă participarea Republicii Moldova la convenţiile internaţionale adoptate în cadrul HCCH, în context, Christophe Bernasconi apreciind faptul că Republica Moldova a ratificat toate convenţiile de bază ale organizaţiei. De asemenea, interlocutorii au subliniat că printre avantajele calităţii de membru a ţării noastre se numără şi dreptul de acces prioritar la instrumentele de asistenţă tehnică  destinate implementării eficiente a convenţiilor organizaţiei, convenindu-se asupra identificării de către autorităţile naţionale competente a necesităţilor în acest sens.

Notă: Conferinţa de la Haga de Drept Internaţional Privat este o organizaţie internaţională constituită în 1893, iar în 1955, odată cu intrarea în vigoare a Statutului acesteia, a devenit organizație interguvernamentală cu caracter permanent. HCCH are ca scop să acţioneze pentru unificarea progresivă a regulilor de drept internaţional privat prin elaborarea unor convenţii internaţionale deschise atât statelor-membre ale HCCH, cât şi altor state. Republica Moldova este membru la HCCH din 16.03.2016.

 

  Actualitate europeană

  • 11.11.2016

   How to refresh the EU's eastern policy

   Any major foreign policy or regional cooperation initiative usually passes through a life cycle: first, a solemn and promising launch; then, an active rise; and, finally, a period of … let’s call it maturity.

  • 30.03.2015

   Referitor la tranzitarea teritoriului României în baza unui Titlu de călătorie emis de Republica Moldova

   MAEIE informează cetăţenii moldoveni despre faptul că pentru traversarea frontierei şi tranzitarea teritoriului României spre Republica Moldova, în baza unui titlu de călătorie emis de misiunile diplomatice sau oficiile consulare al Republicii Moldova, este necesară deţinerea unei vize de tranzit românești, aplicată în document.  Portalul Uniunii Europene Consiliul Uniunii Europene Comisia Europeana Parlamentul European 2019 European Union

  Misiunea Uniunii Europene de Asistenţa la Frontieră horizon 2020