Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţi

Relațiile moldo-coreene au fost discutate de Ministrul Tudor Ulianovschi cu ambasadorul Republicii Coreea

Relațiile moldo-coreene au fost discutate de Ministrul Tudor Ulianovschi cu ambasadorul Republicii Coreea

8 noiembrie 2018, Chișinău – Republica Moldova este interesată în dezvoltarea dialogului politic, relațiilor comercial-economice, culturale, și de alt ordin cu Republica Coreea, considerând evoluțiile în cooperarea bilaterală din ultima perioadă de timp deschid noi oportunități pentru intensificarea colaborării moldo-coreene. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Coreea în țara noastră, cu sediul la Kyiv, Lee Yang-Goo.

În opinia Ministrului Tudor Ulianovschi, răspunsul pozitiv al părţii coreene la propunerea MAEIE privind schimbarea ambasadei acreditate pentru Republica Coreea de la Beijing la Tokyo constituie un pas important în dezvoltarea cooperării moldo-coreene, oferind un spectru mai larg pentru stabilirea unor noi parteneriate de colaborare în diferite domenii de interes comun. În context, șeful diplomației moldovenești a reiterat interesul autorităților de la Chișinău de încheiere a unor acorduri în domeniul promovării investiţiilor şi evitării dublei impuneri, precum și demarării de către autoritățile de la Seul a acțiunilor corespunzătoare privind eliminarea unilaterală a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Republica Moldova a aplicat procedura respectivă pentru cetățenii sud-coreeni începând cu 3 ianuarie 2014.

Șeful diplomației moldovenești a salutat lansarea de către Organizația non-guvernamentală pentru Dezvoltare Internațională coreeană „Better World” a proiectului de renovare a Centrului Medical și a sistemului de aprovizionare cu apă din localitatea Pogănești, raionul Hâncești.

În cadrul dialogului, ambasadorul Lee Yang-Goo a reiterat și interesul autorităților de la Seul de a extinde relațiile de cooperare cu Republica Moldova, exprimându-și convingerea că dinamizarea acestora va permite inițierea unor noi proiecte bilaterale în diferite domenii. În context, oficialul sud-coreean a menționat proiectele din domeniul educației, care oferă oportunitatea pentru tinerii din Republica Moldova de a avea un acces mai mare la noile tehnologii informaționale și educația digitală, etc.

In scopul intensificării dialogului bilateral, interlocutorii au reiterat interesul ambelor părți pentru organizarea consultărilor politice interministeriale la nivel de secretari de stat/viceminiştri ai afacerilor externe, în scopul realizării schimbului de opinii asupra problematicilor de interes comun în relaţiile internaţionale.

Pentru moment, între Republica Moldova și Coreea au fost semnate 5 acorduri bilaterale, altele trei fiind în proces de negocieri.

 

 

 

  Actualitate europeană

  • 11.11.2016

   How to refresh the EU's eastern policy

   Any major foreign policy or regional cooperation initiative usually passes through a life cycle: first, a solemn and promising launch; then, an active rise; and, finally, a period of … let’s call it maturity.

  • 30.03.2015

   Referitor la tranzitarea teritoriului României în baza unui Titlu de călătorie emis de Republica Moldova

   MAEIE informează cetăţenii moldoveni despre faptul că pentru traversarea frontierei şi tranzitarea teritoriului României spre Republica Moldova, în baza unui titlu de călătorie emis de misiunile diplomatice sau oficiile consulare al Republicii Moldova, este necesară deţinerea unei vize de tranzit românești, aplicată în document.  Portalul Uniunii Europene Consiliul Uniunii Europene Comisia Europeana Parlamentul European 2019 European Union

  Misiunea Uniunii Europene de Asistenţa la Frontieră horizon 2020