Despre Moldova

This text will be replaced

Interviuri

Să punem umărul împreună şi să ne construim viitorul

Interviu acordat în exclusivitate portalului infoeuropa.md de către Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, Eugen Caras, în cadrul rubricii ”Acasă, în Europa”.

Aflat de mai bine de trei ani în calitate de Șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, Eugen Caras este un activ promotor al valorilor europene în Republica Moldova și al promovării interesului țării la nivel european. Poartă mereu un dialog constructiv cu oficialii europeni și cu cei de acasă, fiind liantul dintre dorințele și aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova și oportunitățile pe care ni le oferă Uniunea Europeană.

Excelența Sa se arată convins că viitorul Republicii Moldova este unul european, pentru aceasta însă este nevoie de ambiție, determinare și coagularea eforturilor întregii societăți. Eugen Caras afirmă că integrarea Republicii Moldova în UE va aduce în țară mai multă stabilitate și prosperitate, fapt confirmat și de experiența țărilor europene care au urmat același parcurs. În cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Europeană, Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE vorbește despre valorile europene care trebuie să caracterizeze societatea noastră, despre deschiderea manifestată de comunitatea europeană pe parcursul acestor ani, dar și despre importanța informării cetățenilor despre avantajele integrării europene și responsabilitățile care le revin în acest proces.

Citiți în continuare gândurile cu voce tare ale Ambasadorului Eugen Caras despre Moldova, Uniunea Europeană și importanța unei cooperări eficiente dintre acestea în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Integrarea europeană este un drum pe care suntem obligați să-l parcurgem dacă ne dorim să trăim într-o țară modernă cu o dezvoltare durabilă. Integrarea europeană este alegerea Republicii Moldova de a se alătura spațiului civilizațional european și reprezintă o șansă istorică pentru Moldova și cetățenii săi. Pentru a obține rezultate și a ne apropia de acest obiectiv este nevoie ca întreaga societate să se implice activ în procesul de transformare a țării. Acest lucru poate fi realizat prin informarea cetățenilor despre avantajele integrării europene, dar și despre responsabilitățile care le revin în acest proces, care uneori este destul de anevoios. Doar cu asemenea atitudine, eforturile vor da roade. Trebuie să ținem minte că integrarea europeană nu este un scop în sine, ci reprezintă un mijloc prin care putem promova la noi acasă valorile: democrație, drepturi fundamentale pentru fiecare cetățean, prosperitate. Cetățenii Republicii Moldova deja beneficiază de primele rezultate ale apropierii de UE: liberalizarea vizelor a permis cetățenilor moldoveni accesul în UE fără vize. Semnarea și aplicarea provizorie a Acordului de Asociere/Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător a oferit posibilitatea ca producătorii moldoveni să obțină acces la imensa piață a UE, care, cel mai important, este una previzibilă. În câteva luni de la aplicare, exporturile de produse moldovenești spre UE au crescut cu 10%. Pentru a profita din plin de această deschidere, producătorii moldoveni trebuie să devină competitivi

Țările care au urmat acest drum au avut doar de câștigat. Drept exemplu, Spania și Portugalia, când au aderat la UE cu 30 de ani în urmă, aveau o situație economică foarte precară, ca apoi să treacă printr-o etapă de dezvoltare accelerată. Acest lucru a fost posibil grație sprijinului și solidarității celorlalte state-membre, care le-au oferit importante fonduri europene pentru dezvoltarea și modernizarea țării. Un alt exemplu este cel al României - aderarea la UE i-a adus o creștere economică constantă, creșterea produsului intern brut, au avut loc transformări pozitive la capitolul calității vieții.

Convingerea mea este că odată integrați în UE, vom avea mai multă stabilitate și prosperitate, cetățenii moldoveni se vor bucura de aceleași drepturi ca orice cetățean al UE: drepturi garantate de Carta drepturilor fundamentale și Carta Socială Europeană. Vom aparține unei mari familii de națiuni care se ajută și se sprijină reciproc. Interesele noastre politice și economice vor putea fi promovate cu mai mult succes în cadrul acestei mari comunități.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că spațiul european este unul al păcii, bunăstării, siguranței sociale, accesului liber la oportunitățile de muncă, educație și dezvoltare individuală.

Este imperios necesar ca împreună să punem umărul și să ne construim viitorul. Pentru a reuși, este nevoie de coeziune, mobilizare și de acțiuni concrete care să ne apropie pas cu pas de acest obiectiv: implementarea cu succes a reformelor și angajamentelor asumate, instituirea unui management modern în administrație, o mai bună disciplină și organizare a societății și eficientizare a muncii și resurselor. Neintegrarea ar însemna sărăcie și subdezvoltare.

Comunitatea europeană își manifestă deschiderea față de Moldova prin susținerea solidă, pe care o acordă parcursului european al Republicii Moldova. Această susținere a fost exprimată clar de către oficialii europeni, care au efectuat numeroase vizite în țara noastră pe parcursul ultimilor ani. Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, semnarea AA/DCFTA, asistența financiară oferită Republicii Moldova sunt dovezi elocvente în acest sens

Valorile europene trebuie să caracterizeze societatea noastră pentru că ele constituie fundamentul unei societăți moderne. Respectul față de demnitatea umană, față de libertate, democrație, egalitate în drepturi și obligații pentru toți cetățenii, egalitatea de șanse sunt valori și drepturi pentru care trebuie sa luptăm. Interesele cetățeanului trebuie să fie în centrul tuturor politicilor publice. Pentru a înțelege mai bine importanța valorilor europene, trebuie să ne amintim că Uniunea Europeană a fost gândită și inițiată din nevoia de a nu mai avea războaie pe continentul european și din dorința de dezvoltare economică în condiții de eficiență socială. După cum vedem, acest lucru s-a reușit: statele-membre din UE nu au mai purtat războaie, prosperitatea economică a crescut în fiecare dintre țările membre. Aceasta a fost posibil datorită respectării celor trei principii de bază ale UE: pace, solidaritate și prosperitate. Valorile europene sunt și valorile noastre, majoritatea sunt consfințite în Constituție. Nu ne rămâne decât să le promovăm și să le aplicăm riguros.

Mi-aș dori să ”aduc” acasă din UE respectul față de lege, mai multe oportunități de muncă și oferte salariale.

Nimic nu este imposibil dacă există dorință și voință de a clădi un viitor mai bun, de a deveni artizanii propriului nostru destin. Trebuie să investim în dezvoltarea capacităților instituționale și să consolidăm societatea noastră.

Interviu complet aici: http://infoeuropa.md/interviuri/sa-punem-umarul-impreuna-si-sa-ne-construim-viitorul/

  Actualitate europeană

  • 11.11.2016

   How to refresh the EU's eastern policy

   Any major foreign policy or regional cooperation initiative usually passes through a life cycle: first, a solemn and promising launch; then, an active rise; and, finally, a period of … let’s call it maturity.

  • 30.03.2015

   Referitor la tranzitarea teritoriului României în baza unui Titlu de călătorie emis de Republica Moldova

   MAEIE informează cetăţenii moldoveni despre faptul că pentru traversarea frontierei şi tranzitarea teritoriului României spre Republica Moldova, în baza unui titlu de călătorie emis de misiunile diplomatice sau oficiile consulare al Republicii Moldova, este necesară deţinerea unei vize de tranzit românești, aplicată în document.  Portalul Uniunii Europene Consiliul Uniunii Europene Comisia Europeana Parlamentul European 2019 European Union

  Misiunea Uniunii Europene de Asistenţa la Frontieră horizon 2020