Despre Moldova

This text will be replaced

Actualități

Pavel Filip, la întrevederea cu Jean-Claude Juncker: Autorităţile de la Chişinău pledează pentru dinamizarea parteneriatului RM – UE

28.11.2016

Priorităţile de dezvoltare a Republicii Moldova şi importanţa parteneriatului de cooperare cu Uniunea Europeană au fost principalele subiecte abordate la întrevederea de astăzi a Premierului Pavel Filip cu Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Întâlnirea a avut loc cu ocazia vizitei oficiale a şefului Cabinetului de miniştri la Bruxelles.

În cadrul dialogului, Prim-ministrul a dat asigurări că atât Guvernul, cât şi coaliţia majoritară din Parlament, este determinată să continue cursului european al ţării noastre şi să implementeze reformele asumate. Totodată, Pavel Filip a spus că s-a reuşit revenirea la un ritm normal în relaţiile RM – UE şi autorităţile de la Chişinău vor depune eforturi pentru dinamizarea parteneriatului în continuare.

„Vom aprecia susţinerea dumneavoastră pentru solicitarea Republicii Moldova de a beneficia de asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Această asistenţă este complementară programului agreat cu FMI şi ne va permite să construim o economie prosperă și să revenim în fruntea țărilor Parteneriatului Estic”, a menţionat Pavel Filip.

Totodată, Premierul a reiterat că investigarea fraudei bancare constituie una dintre prioritățile Cabinetului de miniştri şi toți cei implicați urmează să fie sancționați conform legii. În context, Pavel Filip a spus că, datorită măsurilor întreprinse pe parcursul anului curent, s-a reuşit consolidarea cadrul instituţional necesar pentru asigurarea independenței justiției, lupta cu corupţia, reforma procuraturii.

La rândul său, Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat realizările Guvernului de la Chişinău, inclusiv în implementarea Foii de parcurs. În acelaşi timp, Jean-Claude Juncker a subliniat importanța unei abordări complexe în consolidarea eficienţei instituţionale a Republicii Moldova, care să genereze schimbări pozitive în viața cetățenilor.

Oficialii au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind măsurile de consolidare a societăţii şi reglementarea diferendului transnistrean.

Galeria foto

  Actualitate europeană

  • 11.11.2016

   How to refresh the EU's eastern policy

   Any major foreign policy or regional cooperation initiative usually passes through a life cycle: first, a solemn and promising launch; then, an active rise; and, finally, a period of … let’s call it maturity.

  • 30.03.2015

   Referitor la tranzitarea teritoriului României în baza unui Titlu de călătorie emis de Republica Moldova

   MAEIE informează cetăţenii moldoveni despre faptul că pentru traversarea frontierei şi tranzitarea teritoriului României spre Republica Moldova, în baza unui titlu de călătorie emis de misiunile diplomatice sau oficiile consulare al Republicii Moldova, este necesară deţinerea unei vize de tranzit românești, aplicată în document.  Portalul Uniunii Europene Consiliul Uniunii Europene Comisia Europeana Parlamentul European 2019 European Union

  Misiunea Uniunii Europene de Asistenţa la Frontieră horizon 2020