Despre Moldova

This text will be replaced

Actualități

UE va aloca Republicii Moldova aproximativ 45 milioane de euro în calitate de suport bugetar

28.11.2016

Uniunea Europeană va susține în continuare promovarea reformelor în Republica Moldova în avantajul cetățenilor țării, inclusiv în lupta contra corupției, depolitizarea instituțiilor statului, reforma sistemului bancar. Declarația a fost făcută astăzi de Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn în cadrul unei conferinței de presă comună cu Prim-ministrul Pavel Filip.

Totodată, oficialul european a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru aprobare unui Acord cu FMI pentru dezvoltarea țării, care deblochează și finanțările din partea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. Astfel, până la finele anului curent, UE va aloca Republicii Moldova aproximativ 45 milioane de euro în calitate de suport bugetar. Potrivit Comisarului Hahn, banii vor ajunge în Moldova în următoarele zile.

În altă ordine de idei, Comisarul european a menționat importanța asigurării unei colaborări constructive între Guvern și Președintele ales în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

La rândul său, Premierul Pavel Filip a declarat că a venit la Bruxelles cu sentimentul unor sarcini îndeplinite. „Pașii pe care i-am făcut în acesta perioadă vor crea premisele necesare pentru o dezvoltare a țării. Cel mai important este ca populația Republicii Moldova să resimtă beneficiile reformelor. Am ferma convingere că vom reuși să facem transformarea, să modernizăm țara. Dacă 2016 a fost anul stabilizării Moldovei, sunt convins că 2017 va fi anul creşterii Moldovei. Dar, în acest parcurs, avem nevoie în continuare de sprijinul UE. Rog și pe această cale Comisia, Instituțiile UE, dar și Statele Membre să fie alături de noi”, a menţionat Prim-ministrul.

Referitor la alegerile prezidențiale, Pavel Filip a spus că Republica Moldova are de învăţat câteva lecţii în urma acestor alegeri pentru a organiza mai bine procesul electorale pe viitor. „Acum scopul este de a depăşi „febra electorală” şi să ne apucăm de lucru. Am avut o discuție cu președintele ales și i-am spus că guvernul este pregătit să coopereze în interes național, or interesul nostru național este continuarea reformelor, modernizarea, drumul european”, a spus Premierul.

Şeful Guvernului a dat asigurări că mobilizarea şi angajamentul de care a dat dovadă actuala guvernare în implementarea recomandărilor UE de la începutul anului curent vor persista şi în următoarea perioadă pentru realizarea reformelor structurale în sectoarele-cheie în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere.

„Acest acord este în beneficiul populației noastre și noi suntem ferm axați pe implementarea Acordului de Asociere. Să nu existe nici o îndoială față de seriozitate cu care tratăm această responsabilitate. Angajamentul Guvernului şi, respectiv, al coaliţiei majoritare în Parlament, pentru obiectivul integrării europene este ireversibil”, a subliniat Premierul Pavel Filip.

Galeria foto

  Actualitate europeană

  • 11.11.2016

   How to refresh the EU's eastern policy

   Any major foreign policy or regional cooperation initiative usually passes through a life cycle: first, a solemn and promising launch; then, an active rise; and, finally, a period of … let’s call it maturity.

  • 30.03.2015

   Referitor la tranzitarea teritoriului României în baza unui Titlu de călătorie emis de Republica Moldova

   MAEIE informează cetăţenii moldoveni despre faptul că pentru traversarea frontierei şi tranzitarea teritoriului României spre Republica Moldova, în baza unui titlu de călătorie emis de misiunile diplomatice sau oficiile consulare al Republicii Moldova, este necesară deţinerea unei vize de tranzit românești, aplicată în document.  Portalul Uniunii Europene Consiliul Uniunii Europene Comisia Europeana Parlamentul European 2019 European Union

  Misiunea Uniunii Europene de Asistenţa la Frontieră horizon 2020